Tervetuloa lukemaan matkakertomus kesän 2012 reissustamme halki Euroopan ja takaisin hiilidioksidipäätöistä välittämättä!

tiistai 14. elokuuta 2012

Puolalaista valtatietä

Maanantai-aamusta lähdimme aamiaisen jälkeen ajamaan Lodzista kohti Gdanskiin johtavaa A1 eli E75 valtatietä. Valitettavasti sen rakentaminen moottoritieksi on vasta käynnissä, niinpä päivästä tuli aikamoinen jousitustesti autolle. Paikka paikoin tie on rekkojen alla painunut kymmensenttisille urille, paikoin taas päällyste on paikkailtu niin moneen kertaan uudelleen, että alkuperäistä pintaa ei juuri erota. Osuipa tieosuudellle yksi päällystystyömaa, jossa odotusajaksi tuli varmaan 20 minuuttia. Rekkamies ehti siinä vetää useammankin tupakin.

Leczyca

Alkumatkasta tie kulki pienen kaupungin läpi, Leczyca, jossa oli linnan muuri ihan tien vieressä. Auto parkkiin ja se oli hetkessä tsekattu. Mainosten mukaan linnassa järjestettäisiin tulevana viikonloppuna turnajaiset, sisäpihalla oli asiaan liittyvät rakennustyöt menossa.

Kartan mukaan pian valtatien tuntumassa olleessa toisessa kaupungissakin olisi ollut linna. Kaupunki löytyi - linnaa ei. Mutta täysin ilman saalista ei jääty sielläkään, Pete bongasi yhden Mig-21MF:n erään huoltoaseman pihasta. Sitten otettiin kohteeksi seuraava nähtävyydeksi merkitty pikkukaupunki jossa piti olla linna. Sitäkään emme löytäneet.

Näiden tilastotappioiden jälkeen päätimme suunnistaa valtatien varressa olevaan suurehkoon kaupunkiin (n. 200 tuhatta asukasta) nimeltään Torun. Tämä paljastuikin olemaan vanhan kaupunkinsa osalta yksi Unescon maailmanperintökohteista, joten saimme yhden tilastomerkinnän lisää. Vanha kaupunki oli varsin hieno, korkeita kirkkoja ja muita arvorakennuksia, sekä vanha linnoitus aivan Veikseljoen varressa.
Torunin kävelykatua

Yksi lukuisista Torunin kirkoista

Wisla-joki

Torun Zamek


Pulujen kokoontuminen

Kun ollaan Nikolaus Kopernikuksen kotikaupungissa, niin siellä on tietysti Planetario


Päivän kääntyessä myöhäiseen iltapäivään, aloimme ajamaan Torunista valtatie 15:ttä kohti koilista, päätepisteenä Olsztyn, josta olin varannut huoneen aamusta. Heti kaupungista poistuttaessa bongasin jälleen yhden MiGin paloaseman pihassa - arvatkaas pysähdyttiinkö ;)

Matkan varrelle osui lukuisia edessä ajaneita heinäkuormia, puimureita, rekkoja ja pieniä kyliä, joissa nopeusrajoitus ulkomaalaiselle on 50kmh, puolalaiselle näköjään jotain 70 ja yhdeksänkympin väliltä. Sulkuviivakin on lähinnä ohjeellinen. Yhdessä kohtaa oli 70kmh rajoitus loivassa ylämäessä, jossa ohitin perävaunua vetäneen henkilöauton. Tietenkin mutkan takaa tuli autoryppaan mukana poliisiauto joka vilautti hälytysvalojaan meidät sivuuttaessamme. Vilkuilimme taustapeilistä, että tuliko palkintojenjaon aika, mutta eipä niitä sitten sen koommin näkynyt.

Matkalla pysähdyttiin vielä yhteen kaupunkiin, Brodnicy, kun sen keskustassa oleva linnan torni onnistui niin viekottelemaaan puoleensa.

Brodnicyn linnan torni


Nyt ollaan Gromada-hotellissa, ihan Olcztynin rautatieasemaa vastapäätä. Huone ja toiletti on Ok. Huonehinta 110 pzl, about 26eur, yön yli parkkeraus edessä olevalla maksullisella parkkipaikalla todennäköisesti kalliimpaa...

Saa nähdä paljonko parkkiaikaa aamusta tarvitaan, sen verran monta kenkäliikettä näkyi olevan kulman takana....

Huomenna jatketaan matkaa "ulkomaille" ;)

1 kommentti: